Kattungarnas utveckling vecka för vecka

Vecka 1: Kattungarna börjar öppna ögonen och bli mer aktiva. Redan efter några dagar kan man könsbestämma kattungarna.

Vecka 2: Kattungarna är redo att börja vänjas vid ljud och människor.

Vecka 3: Hörsel och luktsinne börjar utvecklas mer hos kattungarna. Kattungarna får sin första avmaskningsspruta.

Vecka 4: Kullförsäkring på kattkullen kan tecknas.

Vecka 4-5: Kattungarna kan börja vänjas vid fast föda samt lära sig att gå på kattlådan.

Vecka 8-9: Kattungen kan få sitt första vaccin mot kattsnuva och kattpest.

Vecka 14: Kattungarna är redo att skiljas från mamman och hitta ett nytt hem.

 

Könsbestämma kattungar

Redan första dagarna kan man könsbestämma kattungarna. Erfarna uppfödare kan se könet redan på de nyfödda kattungarna. Det är enklast att se könet på dem om det finns både hanar och honor i kullen. Hanarna har längre avstånd mellan kön och anus. Har alla ungarna i kullen samma kön kan det vara svårare att veta innan de har blivit lite äldre. När hankattungarna är några veckor gamla kan man känna pungen med de små testiklarna i.

små gulliga kattungar busar på en matta

Vänja kattungarna vid människor

Från att kattungarna är två veckor gamla är det viktigt att börja hantera dem och vänja dem vid människor, ljud och annat som sker i vardagen. Det är nu man kan börja bjuda in vänner att hälsa på hos kattungarna och hjälpa till att göra dem sociala mot människor. Man vill börja med socialiseringen innan kattungarna är sju veckor gamla. Börjar man för sent får man en katt som är mer reserverad mot människor.

Efter de första två veckorna behöver man inte heller vara lika rädd för att störa kattungarna. De ska vänja sig vid vanliga ljud som till exempel dammsugare, musik, TV och lekande barn. Lev livet som vanligt och låt kattungarna nyfiket ta in alla nya intryck. Vid tre veckors ålder är hörsel och lukt mer utvecklat och kattungarna börjar röra sig mer.

 

Avvänjning från mjölk till fast föda

När kattungarna är 4-5 veckor gamla kan man börja ge dem kattmat utöver mjölken som de diar från kattmamman. När de börjar äta vanlig kattmat måste de också lära sig att gå på kattlådan. Man ställer fram en låda med kattsand, sätter ner kattungen i lådan och skrapar lite med fingret. De flesta kattungar förstår ganska direkt vad de ska göra.

Ganska snart börjar kattungarna hålla sig rena genom att slicka sig. Kattmamman är fortfarande där och hjälper dem. När katter tvättar varandra är det också ett sätt att upprätthålla sociala band, att de alla känner att de hör ihop.

 

Avmaskning, försäkring och vaccination

  • Avmaskning; Nästan alla kattungar avmaskas för att undvika infektion med spolmask. Den första avmaskningen sker strax före tre veckors ålder och sedan med några veckors mellanrum beroende på vilket preparat man använder.
  • Försäkring; Teckna en kullförsäkring på kattungekullen som gäller både veterinärvårds- och livförsäkring. Kullförsäkringen kan tecknas från det att kattungarna är 4 veckor gamla. Kullförsäkringen hos Moderna Djurförsäkringar innehåller även dolda fel-försäkring.
  • Vaccination: Katter vaccineras mot kattsnuva och kattpest. Grundvaccination ska göras vid två tillfällen, den första när kattungen är 8-9 veckor gammal och nästa 3-4 veckor senare. Därefter vaccineras katten årligen mot kattsnuva och vart tredje år mot kattpest. Både kattpest och kattsnuva är allvarliga sjukdomar som är mycket smittsamma och även innekatter bör vaccineras. Läs mer om vaccination för katt.

 

När är kattungarna redo att lämna kattmamman?

En kattunge får enligt lag inte flytta till ett nytt hem innan de är 12 veckor gamla. SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) rekommenderar att kattungen levereras först vid 14 veckors ålder.
Under de första veckorna som de lever ihop med kattmamman och sina syskon får de lära sig viktiga färdigheter som att jaga och de får lära sig katternas vett och etikett. Kattmamman är bra på att sätta gränser och lära kattungarna vad som är rätt beteende. Kattungar som får växa upp med kullsyskon blir också ofta mer socialt kompetenta.

När kattungen är 14 veckor gammal är den redo att flytta till ett nytt hem. Det brukar märkas på både kattungens och kattmammans beteende. Kattungen slutar dia och är nöjd med att äta annan mat. Kattmamman brukar visa att hon ledsnat och säger oftare ifrån att hon vill vara ifred.

Läs mer om att sälja kattungar.

Försäkring till kattungar

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om kattförsäkring och kullförsäkring.

Kullförsäkring
Linnéa Kjellén