Praktiska förberedelser
Honan vill ha en särskild plats i lugn och ro där hon kan föda sina kattungar. Förbered en låda till katthonan några veckor innan det är dags för förlossning så att hon vänjer sig vid platsen. Det kan variera mycket i hur en dräktig katthona beter sig, vissa vill krafsa och bädda i sin låda väldigt tidigt, andra bara när det närmar sig förlossning. Läs mer om kattens dräktighet.
Förbered också en kasse eller låda med den utrustning som kan behövas. Se till att allt är rent och fräscht samt sterilisera sådant som sax och peang. Det här behöver du:
- Rena handdukar i olika storlekar (inte frotté) och hushållspapper
- Slö sax, för att eventuellt hjälpa till att klippa av navelsträngen. Du kan också behöva en peang för navelsträngen.
- Våg och termometer
- Soppåsar
- Block och penna eller annat där du kan göra anteckningar.
- Sterila plasthandskar, de kan behövas om du måste hjälpa till med förlossningen. Eller se till att tvätta händerna ordentligt, även med nagelborste, mellan varje kattunge.
- Telefonnummer till veterinär som du vet finns tillgänglig.
- Mjölkersättning och pipett, väldigt sällan det behövs men det är bra att ha hemma.
- Transportbur, om du måste åka till veterinären.
Eftersom väntan på kattungarna kan ta några timmar så behöver du själv förbereda dig med en bra plats där du kan vaka. Se också till att ha tillgång till vatten att dricka och något att äta. Kattungarna kan födas med några minuters mellanrum men det kan också ta upp till en timme. Föds det flera kattungar blir det några timmar.
Tecken på förlossning hos dräktig katt
Första skedet under förlossningen kallas öppningsskedet. Det är nu katthonan får sina första sammandragningar och letar upp platsen där hon ska föda sina ungar. Hur honan beter sig kan variera mycket men något som stämmer på de flesta är att hon inte är intresserad av mat när förlossningen sätter i gång. Honan byter plats i lådan ofta när värkarna ökar. Hon kan också andas häftigt med öppen mun. Precis som hos många andra djur kan man se att vattnet går och då är det nära förlossning.
Förlossningen
Efter öppningsskedet kommer utdrivningsfasen. Värkarna blir regelbundna och kraftiga och katten jobbar med bukmusklerna för att föda fram kattungarna. Om vattnet gått och honan tar i för att få ut ungarna bör det födas en kattunge inom två timmar. Om ingen kattunge kommit ut efter en timme är det lämpligt att kontakta veterinär, speciellt om du har långt till veterinären.
Hur förlossningen går till kan variera mycket, men vanligt är att katthonan föder fram ett par kattungar, gör ett uppehåll på 1-2 timmar och sedan föder fram fler. Själv ska man behålla lugnet och vara i närheten men inte störa.
Varje kattunge ligger i en fosterblåsa som har eget fostervatten och en egen moderkaka. Fosterblåsan spricker när kattungen föds. De flesta kattungar kommer ut med huvudet först men de kan likagärna födas med bakdelen först. Moderkakorna kommer ut efter varje eller efter ett par kattungar och dessa vill katten gärna äta upp. Det är viktigt att vara uppmärksam och räkna alla moderkakor så man ser att alla kommit ut. Om det är moderkakor kvar i kattens livmoder kan de få en infektion och behöva behandlas med antibiotika. Är det många kattungar kan det vara bra att ta bort några moderkakor eftersom katthonan kan få problem med magen om hon äter upp alla.
Vissa katthonor biter själva av navelsträngen, i andra fall kan man som uppfödare hjälpa till och sätta en peang eller klippa av navelsträngen.
Utdrivningsstadiet varar ofta mellan 2 - 6 timmar men det kan variera mycket.
Kattungens första andetag
När kattungarna har fötts är det viktigaste att deras luftvägar är fria och att de får värme. Det är bra att snabbt torka ur kattungens munhåla med en ren bomullstrasa och man kan också slunga kattungen så man säkerställer att det inte kommer ner vätska i lungorna. Här är det bästa att ta hjälp av en erfaren uppfödare som visar hur man ska göra.
Det kan dröja upp till ett dygn innan kattungarna diar, men det är viktigt att de får värme ganska omgående. De får värme genom att vara nära katthonan men man ska också se till att lådan har en bra temperatur. Man vill helst att katthonan ska slicka sina ungar för att få bort fosterblåsan och stimulera matsmältning och avföring. Om hon inte slickar sina ungar får man hjälpa till och massera dem med en fuktig trasa.
När lugnet har lagt sig, kattungarna har diat och somnat, så kan det vara ett bra läge att kontrollera dem en första gång. Passa på att väga dem och gör anteckningar om tidpunkt och vikt samt om du ser någon defekt eller annat du lägger märke till. Lyft eller flytta inte på dem mer än nödvändigt.
Komplikationer vid kattens förlossning
Många katthonor har en förlossning helt utan komplikationer och de klarar sig bra själva. Då ska vi inte lägga oss i, men vi ska övervaka förloppet så att vi kan agera om något händer. Om du misstänker att allt inte står rätt till måste du kontakta veterinär.
Kontakta veterinär om följande situationer uppstår:
- Om dräktigheten överstiger 69 dagar.
- Katthonan har nedsatt allmäntillstånd eller feber innan, under eller efter förlossningen.
- Första kattungen har inte kommit 2 timmar efter det att krystvärkarna startat.
- Katthonan har svaga krystvärkar som kommer oregelbundet och alltmer sällan.
- Katthonan har blödningar eller flytningar som luktar illa och är missfärgade.
- Om du misstänker att det finns kattungar kvar trots att katthonan visar tecken på att förlossningen är klar. Du kanske till och med kan se en kattunge i vaginan som inte kommer ut.
- Alla moderkakor kommer inte ut. Var uppmärksam så att du inte missar de moderkakor som katthonan snabbt äter upp.
Läs mer om kejsarsnitt hos katt.