Att hitta valpköpare

Hur mycket man måste visa upp sin valpkull och annonsera efter valpköpare varierar mycket beroende på vilken hundras man föder upp. Vissa hundraser är mer populära än andra och när en hundras är högt upp på topplistan kan man som uppfödare bli uppvaktad av många intressenter redan innan man planerat en kull.

Det kan vara lämpligt att ha en egen hemsida där man kan berätta om hundarna och om vad man förväntar sig av en valpköpare. Det är också bra att vara i kontakt med rasklubbar eller specialklubbar som förmedlar valpar via sina kanaler. Är du uppfödare inom SKK så finns webbplatsen Köpahund.se där man kan visa upp och sälja sina valpar.

När får valpköparna hälsa på hos valparna?

En intresserad valpköpare kan vara väldigt ivrig att få komma och titta på de små söta valparna, men man bör vänta tills valparna är minst tre veckor gamla. Tiken och valparna vill ha lugn och ro de första veckorna efter valpningen och man vill minimera risken för att de blir smittade av virus eller bakterier utifrån. Vid tre veckors ålder har dessutom valparna öppnat sina ögon och börjar visa lite mer personlighet.

Var tydlig gentemot den intresserade köparen att det inte är garanterat att du kommer att sälja en valp bara för att de kommer och tittar. Tala också om att det inte föreligger något köptvång för att de kommer och tittar.

gulliga labradorvalpar på en kärra

Välja rätt köpare

Som uppfödare vill du försäkra dig om att den som köper valpen kan erbjuda ett kärleksfullt hem och tillgodose de behov som hunden har. Valpköparen ska förstå att det är ett stort ansvar att köpa en hund. De måste känna till vad det innebär att ha hund generellt men också vad som krävs för just den här hundrasen. Som uppfödare kan du skriva ihop en liten lista med kriterier och frågor du vill ha svar på och intervjua de som visar intresse. Till exempel:

  • Har de haft hund tidigare?
  • Vad vill de göra med sin hund?
  • Finns det planer på att ställa ut hunden?
  • Finns det planer på att tävla eller jaga?

Du kan som uppfödare inte ha total kontroll över vad som händer när du lämnar ifrån dig valpen, men du kan med god kommunikation med valpköparen göra så gott du kan för att hitta ett bra hem till valpen.

Förbereda valparna för försäljning

Även om det inte är många veckor som valparna bor tillsammans med dig som uppfödare, så kan du under dessa veckor hjälpa valparna att få förtroende för människor och vänja sig vid vardagen. Se till att tillbringa mycket tid med valparna. Hantera dem, lek med dem, klipp klor, titta dem i munnen, låt dem se och höra saker som pågår i hemmet o.s.v.

Inför försäljningen krävs också några praktiska förberedelser:

  • Valparna ska vara besiktigade av veterinär. Besiktningsintyget är bara giltigt i 7 dagar så valpbesiktningen ska ske senast några dagar innan leverans till valpköparen.

  • Hos veterinären passar man också på att vaccinera och id-märka valparna. Valparna ska vara id-märkta vid försäljningen. Om det är en renrasig hund kan du välja att registrera valparna i SKK.

  • Valparna ska avmaskas innan leveransen. Avmaskning hinner man göra ett par gånger och det är bra att göra sista avmaskning ett par dagar innan flytt. Om möjligt, låt det gå någon dag mellan vaccination och avmaskning.

Tänk på att om din tik har fått en stor kull med valpar så kan köpprocessen dra ut på tiden. Du kanske inte vill att alla köpare hämtar valp samma dag. Försök planera besiktning, vaccination m.m. så gott du kan relaterat till när valparna ska levereras.

små valpar i famnen på en kvinna

Ta dig tid med varje valpköpare

När stunden är inne för att genomföra försäljningen är det klokt att ta sig tid med varje enskild valpköpare.

  • Gå igenom köpeavtalet och säkerställ betalning.

  • Påminn valpköparen att de ska registrera ett ägarbyte hos Jordbruksverket.

  • Kontrollera att valpköparen har ordnat en hundförsäkring som gäller från den dag då de hämtar valpen.

  • Gå igenom skötselråd, vaccinationsplan och följ upp eventuella funderingar som valpköparen har.

Det kan också vara bra att förbereda ett litet kit till varje valp med till exempel mat för den första veckan, ett halsband och koppel och en leksak.

Läs mer om förväntningar på dig som uppfödare efter valpförsäljningen.

Vilken hundförsäkring ska man välja?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring och räkna ut ett pris till din valpköpare direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert