Köpa en hund inom EU
Inom EU finns det grundregler för införsel av hundar. I Sverige är det Jordbruksverket som tydligt beskriver dessa regler och man kan hitta väldigt bra information på deras hemsida. För att få föra in en hund i Sverige krävs till exempel att:
- Hunden är ID-märkt
- Hunden har ett giltigt pass
- Hunden är vaccinerad mot rabies (gäller inte hundar från Norge)
Reglerna kan skilja sig lite beroende på vilket land hunden kommer ifrån så man får själv säkerställa att man följer de krav som ställs. Reglerna kan också ändras ganska snabbt så det gäller att själv kontrollera vad som gäller vid det aktuella tillfället.
Importera en hund utanför EU
Om man vill köpa en hund från ett land utanför EU så har Jordbruksverket listade och olistade länder där olika regler gäller. I de listade länderna bedömer man att det finns en kontroll på rabiessmitta. I de olistade länderna bedöms dock rabiessituationen vara okontrollerad. Det krävs mer för att kunna importera en hund från ett sådant land. Läs mer hos Jordbruksverket.
Kan man registrera en importerad hunds stamtavla?
Om man köper en renrasig hund som man planerar att använda i avel så är det viktigt att få med sig rätt handlingar på hunden. Man måste som uppfödare inte vara ansluten till Svenska Kennelklubben men om man vill hålla på med seriös avel är det att rekommendera att registrera sina hundar. När man köper hunden ser man till att få en exportstamtavla utfärdad av landets kennelklubb. Exportstamtavlan ska vara utfärdad på den nya ägaren. Man skickar in exportstamtavlan tillsammans med en särskild registeransökan för importerad hund och SKK registrerar sedan hunden.
De importerade hundar som man kan registrera i SKK är de som är av raser som är godkända av FCI, eller godkända av en kennelklubb som SKK erkänt. Ägaren till hunden måste också vara medlem i SKK.
Läs mer om att köpa valp utomlands.