Ragdollens historia
Ragdoll är en kattras med ursprung från USA. En uppfödare i Kalifornien parade en vit långhårig katthona med en helig birma och fick bland annat två brunmaskade hanar. Ur den fortsatta uppfödningen med dessa två hanar föddes rasen Ragdoll. Uppfödaren som hette Ann Baker höll aveln i ett järngrepp till en början och det finns många historier kring hur rasen faktiskt har kommit till och hur hon kontrollerade aveln. Efterhand var det andra uppfödare som bröt mot hennes strikta system och aveln på Ragdoll utvecklades som för andra kattraser. Kattrasen blev godkänd i USA 1969.
1991 kom den första katten av rasen Ragdoll till Sverige och har vuxit i popularitet sedan dess. Idag är det en av de mest populära kattraserna i Sverige. Ragdoll ligger väldigt högt upp på topplista över populära kattraser.
Fakta om ragdoll:
- Ursprung: USA
- Vikt: honkatter 4-6 kg, hankatter upp till 9 kg
- Livslängd: 7-12 år
- Kännetecken: blå ögon, maskad färg, lång mjuk päls
- Temperament: lugn och tillgiven
Storlek och utseende hos ragdoll
Det här är en stor kattras med muskulös kropp. Den utvecklas långsamt och det kan ta flera år innan den har vuxit klart. En stor hankatt kan väga upp till 9 kg! Den har medellång till lång päls som ligger tätt mot kroppen och skiktar sig lite när katten rör sig.
Ragdoll fäller mycket päls och är inte en allergivänlig kattras. Den kräver också en hel del pälsvård. Man får borsta pälsen regelbundet så det inte blir tovor. Om man har en ragdoll som utekatt får man hålla extra koll så det inte fastnar skräp i den mjuka pälsen.
Ragdoll är en maskad katt med blå ögon. Det är några olika färger som är godkända på rasen; brunt, blått, choklad, lila, rött och sköldpaddsfärgad. Det finns också tre olika varianter på mönster. Ragdollkattungar föds helt vita och färgen utvecklas de första åren. En ragdoll har inte fått sin färdiga färg förrän i treårsåldern. Färgen kan också variera med årstider, sjukdom m.m. Det beror på att färgpigmentet är värmekänsligt och blir mörkare på de kallare delarna av kroppen.
Temperament hos ragdoll
Ragdoll är en perfekt innekatt, tack vare sitt lugna och tillgivna sätt. Den trivs i en familj och går ofta bra ihop med alla familjemedlemmar, även andra djur. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt men uppskattar lek och bus i lite lugnare former. Den är nyfiken och vill gärna vara med överallt. Flyttar sig från rum till rum för att vara nära matte eller husse.
Deras mest karaktäristiska drag är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den blir som en trasdocka, därav namnet. En skröna säger att ragdoll är ledlös och inte känner smärta, men det är fel.
Ragdoll har ofta en lite vaggande gångstil som kan bero på att den går brett isär med bakbenen. Den ser inte alltid lika graciös ut som andra katter. Ragdollen är i allmänhet en mycket matglad katt.
En kattägare berättar:
"Vi valde kattrasen ragdoll eftersom de är lugna och ofta trivs som innekatter. Sen är de ju också väldigt söta!
Det är härligt med en katt som är tillgiven, social och kelig! Han söker närhet och trygghet hos sin ägare och vill gärna sova med en tass vilandes på ens arm. Vi har alltid haft en utmaning med att han är väldigt matglad i kombination med att han är svår att aktivera. Vi gör vad vi kan med lek och promenader. Det är ju viktigt att de inte blir överviktiga.
Vår ragdoll är förvånansvärt smart och uppmärksam. Han gillar rutiner och är väldigt punktlig! Om klockan hinner bli två minuter över ”middagstid” så kommer han och säger till. Han har även en bestämd plats i soffan och blir synligt upprörd om den är upptagen!" /Sonja, matte till en vacker ragdollhane
Hälsa och sjukdomar hos ragdoll
Det finns inget särskilt hälsoprogram för ragdoll men det finns några hälsoproblem som kan drabba rasen. De kan till exempel drabbas av Hypertrofisk cardiomyopati, HCM, som är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt.
Eftersom det är en av naturen lugn och matglad kattras kan de lätt bli överviktiga om man inte är noga med vilken mat de äter och mängden mat i proportion med hur mycket motion katten får.