Allergi och allergener – vad är det?
Allergi innebär att kroppens immunförsvar överreagerar på ett ämne som normalt sett tolereras. De ämnen som framkallar allergi kallas för allergener. Olika djur avger mer eller mindre mängd av olika allergener. Det är därför en person kan tåla hundar men vara allergisk mot katter. Kattallergi är den vanligaste typen av pälsdjursallergi – ungefär en tiondel av Sveriges befolkning är allergiska mot katter.
Kattens allergener – vad orsakar allergi mot katter?
De flesta som är allergiska mot katter är inte allergiska mot pälsen i sig utan mot protein som utsöndras från kattens hud och som finns i kattens saliv. Det har identifierats tio olika allergener hos katter och den som heter Fel d1 är den som oftast utlöser allergiska reaktioner. Det ämnet produceras i kattens talgkörtlar och spottkörtlar. När katten slickar sig fastnar partiklar i pälsen, torkar och blir till ett damm.
Det finns som sagt inga allergenfria katter, men mängden Fel d1 kan utsöndras mer eller mindre hos olika kattraser och individer. Till exempel kan de katter som fäller mindre päls ge färre allergiska reaktioner.
Symptom på kattallergi
Vanliga besvär vid allergi mot katter är röda kliande ögon, nästäppa, nysningar och rinnande näsa. Andra symptom är nässelutslag, rethosta eller astmatiska besvär, det vill säga att du har svårt att andas, har pip i bröstet eller är onormalt trött.
Kattallergi visar sig ofta redan i barndomen men kan också utvecklas senare i livet. Du kan också vara allergisk mot katt länge innan du vet om det och känner några besvär. Det allra bästa för att slippa besvär är att undvika katter. Har du redan en katt så finns det några knep för att lindra dina besvär.
- Städa noga och sätt in en filtrerad luftrenare
- Undvik att ha katten i sovrummet eller andra rum där du vistas ofta
- Tvätta händerna ofta och undvik att röra vid dina ögon, speciellt direkt efter att du har rört vid katten
- Borsta och bada katten ofta
Du kan också ta kontakt med läkare och höra om det finns behandling som kan hjälpa. Det finns medicin som kortsiktigt lindrar besvären och det finns också vaccinering som hjälper på längre sikt. Vaccinering tar flera år av behandling.
Allergivänliga kattraser
De kattraser som har visat sig vara mest allergivänliga är:
1 – Sphynx
Det här är kattras nästan helt utan päls. De har ett knappt synligt fjun på kroppen som gör att de känns som en persika. Sphynx är en social och tillgiven kattras som passar allra bäst som innekatt. Precis som alla nakenkatter är den känslig för både kyla och solsken.
Sphynxen har ett väldigt speciellt utseende. Förutom att den inte har någon päls har den ett litet, kilformat huvud med stora ögon och väldigt stora öron.
2 - Cornish rex
Cornish rex är en livlig och nyfiken ras som har en speciell päls. Deras päls har bara ett lager, den så kallade underullen. Pälsen ser lite vågig ut och är väldigt mjuk vid beröring. Cornish rex fäller inte någon päls.
3 - Devon rex
Devon rex har också en speciell päls på samma sätt som Cornish rex, den består nästan bara av underull. De fäller nästan inte alls.
Devon rex älskar värme och trivs bra inomhus, gärna på en varm plats i solen eller vid en öppen brasa. De är intelligenta och livliga och behöver mycket stimulans. Har man devon rex har man sällan bara en katt.
4 – Orientaliskt korthår
Orientaliskt korthår är en sällskaplig kattras som trivs tillsammans med människor och andra katter. Orientalen som den kallas har väldigt kort, fin päls och fäller väldigt lite. Om man dessutom borstar katten regelbundet så sprider den inte några lösa hår.
Det är en slank, elegant kattras med höga ben och lång svans. De har mandelformade ögon som ofta är intensivt gröna.
5 - Sibirisk katt
Sibirisk katt är en stor, långhårig katt som ofta är väldigt sällskaplig. Trots den långa pälsen är den hypoallergen eftersom den producerar mindre av det protein som orsakar allergier. Den sibiriska katten är tålig så passar bra både som utekatt och innekatt.