Pudelns historia

Pudel är en gammal hundras som man har sett på målningar och beskrivna i skrift redan från 1400-talet. De stora hundarna var vattenapporterande jakthundar. De mindre hundarna var prydnadshundar men har också använts som tryffelhundar och cirkushundar. Man tror att hundrasen har uppkommit någon gång under medeltiden och sedan har de utvecklats till de pudlar vi känner igen idag.

Den första rasklubben för pudlar bildades i slutet av 1800-talet i England och Tyskland. Dessa två länder har varit med och påverkat utvecklingen av den moderna pudeln. Pudelns hemland är dock Frankrike. Sedan början på 1900-talet är det franska kennelklubben som ansvarar för pudelns rasstandard.

Fakta om pudel:

  • Ursprung: Frankrike

  • Storlekar: toy, dvärg, mellan och stor

  • Livslängd: 12-15 år

  • Kännetecken: lockig päls, fäller inte

  • Personlighet: intelligent, lättlärd, aktiv

Storlek och utseende hos pudel

Pudel finns i fyra storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel.

Oavsett storlek ska pudeln ge ett intryck av stolthet och elegans. Man kan se pudlar i fem olika färger; svart, vitt, brunt, grått och aprikosröd.

Rasen har en lockig, krusig päls och de fäller inte. Om man ska ställa ut sin pudel kräver det en hel del pälsvård, men det är många pudlar som är helt kortklippta och då blir det väldigt lättskött. Man kan se pudlar som är klippta i den klassiska ”lejonklippningen”. Den klippningen är ett arv från när pudlarna användes som jakthundar. För att underlätta simning när de apporterade i vatten rakades bakbenen, men man lämnade päls runt bröstkorgen och lederna för att skydda mot kyla och vassa vattenväxter.

Det har blivit populärt att korsa pudel med andra hundraser för att bland annat komma åt pälsens egenskaper. Några av dessa populära blandraser är Maltipoo, Cavapoo, Cockerpoo och Labradoodle.

pudel i olika storlekar, storpudel, mellanpudel och dvärgpudel

Toypudel

Toypudel är den minsta storleken på pudel. De har en mankhöjd på 24-28 cm och väger under 2,5 kg. Det här är en väldigt liten hund men med mycket energi och som alla pudlar är den intelligent och lättlärd. Den behöver inte lika mycket motion som en större pudel och är en perfekt sällskapshund. Eftersom den är så liten kan den dock vara lite ömtålig. Den här hundrasen passar bra till någon som har hund för första gången.

 

Dvärgpudel

Nästa storlek av pudlar är dvärgpudel. Den har en mankhöjd på 28-35 cm och väger 4-7 kg. Dvärgpudel är en väldigt trevlig sällskapshund som är social och tillgiven. Den är aktiv och hänger gärna med på allt familjen hittar på. Dvärgpudel passar som familjehund och kan vara ett bra val för den som ska skaffa hund för första gången.

 

Mellanpudel

Mellanpudel är ett bra val av hundras till den aktiva familjen som vill ha en trevlig och intelligent hundras som gärna testar olika typer av hundsporter. Mellanpudel har en mankhöjd på 35-45 cm och väger 7-12 kg. Mellanpudel behöver en hel del motion och aktivering för att må bra. De älskar att röra på sig och leka. De är väldigt anpassningsbara så de fungerar ofta som träningskompis i både rallylydnad, agility och lydnad.

 

Storpudel

Den största varianten av pudel är storpudel och de kan bli upp emot 60 cm i mankhöjd. En storpudel väger 20-32 kg. Som alla pudlar är storpudeln intelligent och lättlärd. Storpudel kan dock ha lite mer jaktinstinkt än de mindre varianterna. Storpudel är en populär utställningshund men fungerar också bra i olika hundsporter som rallylydnad och lydnad.

En storpudel kräver en hel del pälsvård om man inte väljer att klippa pälsen regelbundet.

 

Hälsa och sjukdomar hos pudel

Pudeln är en frisk hundras som lever länge. Stora pudlar blir ofta 12-13 år gamla och de mindre hundarna kan bli 15 år eller mer. Det finns ett par hälsoprogram för hundrasen. HD (höftledsdysplasi) hos den stora pudeln samt PRA (Progressiv retinal atrofi) hos de mindre storlekarna. PRA är en ögonsjukdom som sätter sig på näthinnan i hundens ögon.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert