Historia

American Bully har sitt ursprung i amerikansk pitbullterrier. Man har korsat in andra raser som till exempel engelsk bulldogg, American Bulldog och Olde English Bulldogge. Målet med aveln har varit att få fram en hundras som liknar amerikansk pitbullterrier men med mindre aggressivitet och fler egenskaper som är lämpliga för en familjehund. Rasen är inte erkänd av den internationella hundorganisationen FCI men erkändes av en av de amerikanska kennelklubbarna, United Kennel Club (UKC) 2013.

 

Storlek och utseende hos American Bully

American bully är en mellanstor till stor hund. De har en vikt på 24-45 kg och kan bli upp till 53 cm i mankhöjd. Det finns ingen svensk rasstandard för American Bully och de beskrivningar som finns av blandrasen i USA finns både som generell standard för rasen, eller uppdelad i olika storlekar:

  • American Bully Pocket: har en mankhöjd på 37-42 cm
  • American Bully Standard: har en mönkhöjd på 43 -51 cm
  • American Bully Classic: har samma mankhöjd som Standard och påminner mer i utseendet som en American Pitbull terrier
  • American Bully XL: har en mankhöjd över 51 cm

Ibland ser man också American Bully Extrem som är i storlek som en Standard men med högre vikt och större kroppsmassa.

American Bully har en slät päls och kan ha alla möjliga färger. De kan vara enfärgade eller ha en grundfärg med tecken i vitt. Det är väldigt vanligt att man ser american bully med kuperade öron. Det är dock inte tillåtet att kupera öron på hundar i Sverige.

två importerade american bully

Temperament hos en American Bully

American Bully är en blandras med styrka, självförtroende och mycket energi. Trots sitt kraftfulla och tuffa utseende är den vänlig och familjekär och tycker ofta mycket om barn. De fungerar också ofta bra med andra djur i det egna hemmet.

American Bully kräver en ägare som är bestämd, lugn och konsekvent. De kräver en tydlig uppfostran med socialisering för att inte vara reserverade mot andra människor eller hundar. De kräver också en hel del motion och träning för att vara tillfreds och är inte att rekommendera som en första hund.

Vissa American Bully skäller mycket, särskilt mot främlingar.

 

Att köpa en American Bully

Eftersom det här ännu inte är en erkänd hundras i Sverige finns det heller inte uppfödare som är anslutna till Svenska kennelklubben. När man köper en ny hundras bör man vara extra noga med att ta reda på information om uppfödaren och de föräldradjur som används i aveln. Man vill givetvis hitta en american bully valp som kommer från föräldradjur med en stabil mentalitet och låg nivå av aggressivitet.

 

Hälsa hos American Bully

American Bully är en blandras som ännu inte är erkänd som egen hundras. Det finns därför inte heller så mycket samlad information om deras hälsostatus. American Bully verkar drabbas av en hel del ledproblem som till exempel höftledsdysplasi och armbågsdysplasi. De kan också ärva sjukdomar från de raser som man har korsat för att få fram blandrasen, till exempel allergier, hudproblem och öroninfektioner.

Vilken hundförsäkring ska man välja?

Läs mer om vår veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring till hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert