Hur vet man om katten är överviktig?
Genom att undersöka sin katt kan man själv se om den börjar bli för tjock. När man klappar katten och trycker ner fingrarna försiktigt i hullet så ska man kunna känna revbenen. De ska inte vara framträdande och på en korthårig katt ska de inte synas. Katten ska ha en liten mängd bukfett och man ska kunna se en midja om man tittar uppifrån. Om man inte kan känna revbenen, inte se någon midja eller katten har hängmage, då är den överviktig.
Man kan passa på att fråga veterinären när man vaccinerar katten eller gör ett annat veterinärbesök vad de tycker om kattens hull och vikt. När man vet kattens idealvikt kan man väga katten regelbundet så att man har kontroll på om katten går ner eller upp i vikt.
Vad kan man göra för att katten ska gå ner i vikt?
Först och främst ska man försöka undvika att katten blir tjock. Den vanligaste orsaken till att katter går upp i vikt är att de får för mycket mat och näring och rör på sig för lite. En innekatt som inte går promenader eller leker gör inte av med så mycket energi under ett dygn som en utekatt. Mängden mat eller matens energiinnehåll måste därför anpassas utifrån hur mycket katten aktiveras. Andra faktorer som styr hur mycket katten kan äta är ålder och om den är kastrerad eller inte.
Om katten är överviktig kan man hjälpa den att gå ner i vikt genom att:
- Sluta ge katten godis och minska på matportionerna. En katt ska gå ned i vikt långsamt så gör stegvis justeringar i mängden mat.
- Väg katten regelbundet så du ser om förändringen i mängden mat har någon effekt.
- Välj ett foder med lägre energiinnehåll. Det finns specifika foder för viktminskning som kan ge en ökad mättnadskänsla eller innehåller färre kalorier. Läs om olika typer av kattfoder.
- Aktivera katten genom lek och promenader, särskilt om du har en innekatt. Även en utekatt kan bli överviktig och mindre aktiv. Då behöver du leka eller på annat sätt aktivera även den.
- Låt katten jobba för maten. Det finns särskilda matskålar som gör att katten får anstränga sig för att komma åt några godbitar.
- Ha tålamod! Det kan vara krävande att hjälpa katten att gå ner i vikt. Men det är avgörande för kattens hälsa att den håller sig i form.
Risker med övervikt hos katt
Fetma hos katt medför ökad risk för artros, diabetes, ledproblem, hudåkommor, nedsättning av immunförsvaret och ger en ökad belastning på både inre organ och skelett. Om katten blir överviktig vill den inte vill röra sig lika mycket och gör inte av med lika mycket energi som i sin tur leder till en ond cirkel med fortsatt ökande vikt.
Tjocka katter har svårare att röra sig normalt och kan få problem att tvätta sig ordentligt. Katter är av naturen smidiga och renliga djur så övervikt kan försämra kattens levnadsstandard kraftigt.
I vissa enstaka fall kan fetman vara sjukdomsrelaterad. Om katten blir överviktig kan man börja med att kontakta veterinär för att utesluta bakomliggande sjukdom. Veterinären kan också hjälpa till med foderrådgivning eller ta fram ett viktminskningsprogram.