Det finns mycket som gör att hunden kräks
Hundar leker till exempel gärna med pinnar och kan tugga i sig träflisor. Dessa träflisor kan hundmagen inte smälta utan de kräks upp. Vissa hundar har lätt för att kräkas om de motioneras strax efter att de har ätit.
Många hundar kräks galla när magen är tom. Magen kurrar och hunden kan vilja äta gräs för att göra sig av med illamåendet. Om det är fallet - försök med att fördela måltiderna bättre tidsmässigt. Får hunden två mål per dygn, servera maten i 12 timmars intervall. Ett alternativ är att lägga till lite mat sent på kvällen. Tänk då på att extra mat ger extra vikt!
Vad gör jag om hunden kräks?
När hunden kräks eller blir dålig i magen kan du alltid börja med att fundera på om hunden kan ha fått i sig något olämpligt – vad har den gjort senaste timmarna och vad kan den ha ätit? Om hundens allmäntillstånd inte är påverkat kan du avvakta lite innan du kontaktar veterinär. Vänta med att ge hunden mer mat ca 12 timmar och se till att den dricker vatten. Om hunden bara har diarré kan du ge den väldigt små portioner skonsam mat ungefär varannan timme. Du kan kontakta FirstVet - veterinären i mobilen så får du råd om hur du ska göra med din hund.
Hur känslig är hundens mage?
Hur känslig hunden är varierar väldigt mellan olika individer. Vissa hundar blir dåliga i magen så fort man ger dem något annat än deras vanliga mat, andra kan få i sig allt möjligt tokigt utan att det märks.
Vissa individer har ”känslig mage”, vilket kan visa sig till exempel genom slemmiga diarréer, bullrig orolig mage och kräkningar. Det kan då vara fråga om en överkänslighet mot något ämne i fodret.
Vid misstanke om en foderöverkänslighet bör veterinär kontaktas. I dessa fall görs ofta en ordentlig utredning för att fastställa vad orsaken till problemet är och för att komma fram till rätt behandling. Det kan till exempel vara att byta till ett mer lättsmält foder. Utredningen kan också visa på andra bakomliggande orsaker.
Läs mer om Magproblem hos hund.
När ska jag kontakta veterinär?
Kräkningar kan vara en varningssignal vid många olika sjukdomar, till exempel förgiftning, främmande föremål i matsmältningskanalen, virusinfektioner m.m. Om du är osäker på hur allvarligt det är kan du rådgöra med en veterinär. Ett väldigt bra alternativ är att kontakta FirstVet, veterinär på nätet. Då kan du i ett videosamtal rådgöra med veterinär och få hjälp att avgöra om du bör ta dig till en klinik eller om du kan avvakta. Eller kanske finns det något du själv kan göra.
Om du misstänker främmande föremål i matsmältningskanalen ska du kontakta veterinär omgående. Det gäller också vid ihållande kräkningar eller om djurets allmäntillstånd påverkats.
Granskad av
Ylva Trygger Veterinär