Hur vet man om hunden är överviktig?
Man kan själv undersöka sin hund och känna om den är tjock. Man ska kunna känna revbenen genom pälsen och hullet. Om man kan känna revbenen men de inte är framträdande så har hunden en hälsosam vikt. Om det är omöjligt att hitta och känna revbenen är hunden överviktig. När man känner till hundens idealvikt kan man se till att väga den regelbundet. Antingen ha en våg hemma som fungerar för hunden eller gå förbi en veterinärklinik eller djuraffär där det ofta finns en våg att låna.
Man kan passa på att fråga veterinären när man vaccinerar hunden eller gör ett annat veterinärbesök vad de tycker om hundens vikt. Man kan också fråga en van hundägare hur hunden känns i hullet. Ibland kan det vara nyttigt att våga fråga andra hundägare eller vänner vad de anser om din hunds vikt. Det kan vara svårt att se en förändring på en hund man träffar varje dag medan de som ser den mer sällan kan reagera på att vikten förändras.
Hur ska man få ner hunden i vikt?
Det bästa är så klart att undvika att hunden blir tjock. Den vanligaste anledningen till att hunden blir överviktig är för mycket näring och för lite motion. Man ska se till att anpassa både matens mängd och energiinnehåll till hundens verkliga behov. Behoven varierar utifrån ålder, typ av hund och aktivitetsmängd.
Om hunden blivit överviktig kan man hjälpa den att gå ner i vikt genom att:
- Ge hunden mindre portioner mat. Följ upp under ett par veckor och se om hundens vikt förändras. Så får man testa sig fram till en bra nivå. Läs mer om hur mycket mat en hund ska ha.
- Välj ett foder med lägre energiinnehåll. Det finns specifika foder för viktminskning som kan ge en ökad mättnadskänsla eller innehåller färre kalorier. Läs om olika typer av foder.
- Aktivera hunden mer. Lägg till några minuter på promenaden eller öka tempot till en rask promenad. Att leka med hunden intensivt några minuter varje dag ökar också energiförbrukningen. Om hunden är i dålig form när ni börjar får man ta det försiktigt och stegvis öka aktivitetsnivån.
- Var noga med extra godbitar och godis. Om man använder godis vid träning kan man behöva ta bort lite av hundens vanliga foder eller använda hundens torrfoder som belöning även vid träning. Dela godisbitarna i pyttesmå bitar så de räcker längre. Man kan också testa att hitta en frukt eller grönsak som hunden gillar som kan funka som belöning, till exempel små bitar av morot eller gröna ärtor. Använd också leksaker som belöning om det går.
- Fall inte för bedjande blickar. Det kan vara svårt att stålsätta sig när hunden tigger men det är mer skadligt för hunden med övervikt än att inte få godiset som den ber om. När hunden tigger, gå hellre en extra promenad eller lek med den. Man kan behöva skapa nya rutiner för att också skapa nya beteenden hos hunden. Till exempel undvika att hunden sitter vid matbordet när familjen äter.
- Ha tålamod! Det kan vara krävande att hjälpa sin hund att gå ned i vikt, men det är väldigt viktigt för hundens hälsa att ni lyckas.
Vi har samlat massvis med information och inspiration till att träna sin hund!
Risker med övervikt hos hund
Fetma hos hund medför ökad risk för diabetes, ledproblem, hudåkommor, nedsättning av immunförsvaret och ger en ökad belastning på både inre organ och skelett. När hunden börjar bli tjock vill den inte röra sig lika mycket och gör inte av med lika mycket energi vilket i sin tur leder till en ond cirkel med ökande övervikt.
Det finns några sjukdomar som kan påverka hundens ämnesomsättning och bidra till övervikten, men det är väldigt sällan orsaken. Om hunden är överviktig kan man börja med att kontakta veterinär för att utesluta bakomliggande sjukdom. I de flesta fall handlar det dock om en balans i mat och motion. Veterinärer kan ofta hjälpa till med foderrådgivning eller ta fram ett viktminskningsprogram.