Hur ofta ska man ge hunden tuggben?
Hur ofta man ska ge sin hund ett tuggben kan variera. Det beror på av vilken anledning hunden får ett ben, vilken typ av tuggben man väljer och givetvis hur hunden tycker om tuggbenet. Det finns en uppsjö av olika tuggben till hundar att välja på. De flesta är sådana som hunden förr eller senare äter upp, men det finns också sådana som är tillverkade i exempelvis nylon som hunden inte äter sönder.
Om man ger hunden tuggben för att hjälpa till att hålla tänderna rena kan det vara lämpligt med ett tuggben per dag, om man väljer rätt sorts tuggben. Att ge hunden tuggben ger dock inte alls samma effekt som att borsta tänderna på hunden. Man bör borsta tänderna på hunden helst varje dag.
Om man använder tuggben för att få hunden att slappna av och hålla sig stilla en stund kanske man får välja en annan typ av tuggben och använda det de stunder när det behövs som mest. Tuggben kan också användas som avledning när man lär hunden att ändra ett beteende som att till exempel inte bita på saker i hemmet.
Vilka tuggben ska man välja?
Man kan behöva testa sig fram för att se vilka tuggben eller tuggpinnar som fungerar för sin hund. Dels hitta en variant som hunden tycker om så att den är intresserad av att gnaga på benet, dels hitta en variant som hunden inte äter upp och sväljer på en gång. Det finns också hundar med allergi och då får man välja tuggben som är tillverkat av material som hunden tål.
Man ska också tänka på:
- Att tuggbenet med fördel har en form som hjälper till med mekanisk rensning av tänderna. Det finns flera fabrikat som är framtagna speciellt med den här funktionen.
- Att tuggbenet har en storlek som passar till hunden. En stor hund kan svälja små tuggben.
- Att tuggbenet har en låg andel kalorier. Ger man hunden tuggben ofta kan man behöva justera mängden mat som den får så att man undviker övervikt hos hunden.
- Att tuggbenet har effektiva ingredienser mot dålig andedräkt, om det är något som hunden har besvär med.
Giftfria tuggben
Många tuggben och tuggpinnar är tillverkade av naturliga material som torkad älghud, torkad nöthud, tjurmuskel eller grisöron. Man kan hitta information på förpackningen eller på tillverkarens hemsida om ingredienser, näringsinnehåll och om det finns onödiga tillsatser.
Det har förekommit fall av hundar som har blivit sjuka av tuggben. Det har bland annat varit färgade tuggben eller tuggben med råvaror som har blivit behandlade med kemikalier på olika sätt. Det finns dock inte någon samlad rapport om vilka tuggben som kan vara giftiga eller inte. Som hundägare kan man försöka ta reda på information om var tillverkaren får tag på sina råvaror, hur tuggbenen tillverkas med mera.
Läs mer om giftiga livsmedel för hundar.
Varför gömmer hunden sina tuggben?
Det finns hundar som äter upp tuggbenen direkt, men så finns de andra som går och gömmer sina ben, kanske gräver ner dem i trädgården eller gömmer dem bakom soffan. Anledningen till att en hund gömmer sina ben eller mat är för att spara det till senare. Det är ett beteende som de har nedärvt från vargarna.
Vissa hundar gömmer ett ben och kan låta det ligga en vecka eller till och med glömma bort sin skatt. Andra hundar flyttar benet till olika platser innan de är nöjda med gömstället.