Hur många tänder har en katt?
En vuxen katt har 30 permanenta tänder. När kattungen föds har de inga tänder alls. Vid ca 3 veckors ålder börjar katten få mjölktänder och de får normalt 26 mjölktänder. Vid ca 4 månaders ålder börjar den unga katten byta sina mjölktänder mot permanenta tänder. Tänderna byts ut under en period på ca två månader.
Oftast går tandväxlingen utan problem men det kan vara bra att låta en veterinär titta på kattens tänder när den är ett halvår gammal för att se att allt ser bra ut. Ibland kan mjölktänder sitta kvar och då bör man dra ut dem så att de inte hindrar de permanenta tänderna från att växa som de ska.
Borsta tänderna på katten
Att borsta kattens tänder är bästa sättet att förebygga bildande av tandsten och tandköttsinflammationer. Borsta kattens tänder helst varje dag, dels hjälper man katten att hålla sina tänder fria från plack, dels får man ett tillfälle att kontrollera kattens tänder och munhåla. Om man borstar kattens tänder varje dag kommer man snabbt upptäcka om den till exempel har ont i en tand och kan söka hjälp tidigt.
Så här gör man:
1. Börja träna på tandborstning redan när katten är liten. Börja med att försiktigt röra vid kattens mun, gå vidare till att flytta på kattens läppar och massera sedan tänderna och tandköttet med ett finger. Ta det långsamt ett steg i taget och belöna katten om det inte protesterar. Att komma vidare till att faktiskt borsta med en tandborste kan ta flera försök.
2. Använd en mjuk tandborste eller en fingertuta. Det räcker med att blöta tandborsten i vatten. Det finns särskild tandkräm för katter men det blir inte alltid lättare med den. Katten vill slicka i sig tandkrämen istället för att låta dig borsta tänderna. Använda absolut inte tandkräm för människor.
3. Borsta med cirkulära rörelser och försök komma åt alla tänder. Tändernas utsida är viktigast. På de flesta katter är det lättast att börja med tänderna längst fram och sedan fortsätta bakåt. Om din katt tillåter att du börjar med tänderna längst bak går det givetvis lika bra.
4. Om du eller katten djur tycker att det är jobbigt att borsta hela munnen på samma gång så kan man dela upp det, och till exempel borsta överkäken på morgonen och underkäken på kvällen.
5. Belöna och ge katten massor med beröm. Tvinga inte katten om den protesterar utan ta en paus och testa igen. Som kattägare måste man ha massor med tålamod.
Tandproblem hos katt
Om man inte borstar kattens tänder kan det bildas tandsten som i sin tur leder till andra problem. Precis som hos människor kan katter ha olika munhälsa. Vissa katter kommer aldrig ha några problem även om man inte borstar tänderna på dem. För att vara på den säkra sidan bör man borsta tänderna på katten samt hos veterinär kontrollera kattens munhälsa då och då.
De vanligaste tandproblemen hos katt är:
- Tandsten
- Tandköttsinflammation (gingivit)
- Tandlossning (parodontit)
- Tooth resorption (TR, tidigare kallat FORL)
Läs mer om tandproblem hos katt.
Vad kostar det att ta bort tandsten på katt?
En tandundersökning hos veterinär kan vara mer eller mindre omfattande. Om tänderna ska undersökas grundligt och veterinären ska ta bort plack och tandsten sker det alltid under narkos. Utrustningen kan vibrera och låta och vissa delar av behandlingen kan göra ont för katten så det är säkrast med narkos. Inför narkosen görs en riskbedömning av veterinär där hänsyn tas till ras, ålder, vikt och allmäntillstånd, samt eventuella sjukdomar.
En grundlig tandbehandling som innehåller klinisk undersökning av tänderna, tandröntgen, bettkoll, tandrengöring och kostnader för narkos och narkosövervakning kostar mellan 3000 – 5000 kr.