Vikten hos en hund som är lös i bilen ökar avsevärt vid en kollision mot ett fast föremål. I 50 km/h ökar den med 40 gånger och i 90 km/h med 128 gånger! En schäfer väger 1,2 ton vid en krock i 50 km/h och i 90 km/h nästan 4 ton. (Enligt NTF.)
Enligt Jordbruksverkets regler måste du se till "att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte anpassat för hundar". Man kan enligt lag få höga böter om man blir stoppad och hunden är lös i bilen. Det är samma böter som för en person som inte använder säkerhetsbälte.
Läs mer:
Hundbur till bilen
Det bästa du kan göra för att ge hunden en säker färd är att placera hunden i en godkänd hundbur, väl fastsatt i bagageutrymmet. Där är hunden mest säker vid kollision framifrån och från sidan. Vid kraftig påkörning bakifrån ger inte heller en kraftig bur fullt skydd. Bagageutrymmet är en deformationszon som ska skydda passagerarna i fram- och baksätena. En kraftig bur som inte ger med sig vid en kollision kan flytta över krockvåldet från bakdelen till baksätets rygg. Sitter det då passagerare där kan de bli mer skadade än de skulle bli utan buren.
Hundburar finns i olika storlekar för de flesta bilmodeller. De kan vara för en hund, för två hundar och en större enkelbur som sträcker sig över cirka 60 procent av bredden i bagageutrymmet.
Här är några saker du bör tänka på gällande hundburen:
- Se till att det inte finns några vassa delar i buren som kan skada hunden.
- Kolla att dörrar och lås är lätta att använda.
- Undersök att rörliga delar inte ger ifrån sig missljud.
- Buren ska gärna ha en reservutgång framåt.
Det finns så kallade utställningsburar, men de ger inget skydd för vare sig hund eller passagerare vid en krock. De kan istället ge skador från vassa metalldelar som far runt.
Säkerhetssele för hund
Vill man inte ha hunden i en bur återstår möjligheten sätta hunden i det skyddade baksätet med en speciell säkerhetssele. Säkerhetsselen som hunden har på sig fäster man i säkerhetsbältet. De finns i olika märken och flera storlekar. Det finns både dyrare och billigare konstruktioner varav vissa är krocktestade. Om det finns sidokrockkuddar i baksätet så bör man sätta fast hunden i mittsätet.
Tre varningar till dig som hundägare
- Tänk på att om hunden har kopplet kvar på sig, se till att det kommer med in i bilen.
- Bind aldrig fast hunden i dragkroken eller annan del av bilen!
- Ha aldrig hunden i knäet i framsätet. Om krockkudden löser ut blir det mos av både hunden och passageraren.
Försäkra hunden
Det är lätt hänt att olyckan är framme och då är det bra att ha en hundförsäkring. Även ganska lindriga skador kan ge dryga veterinärkostnader.