När ska man försäkra katten?

Varje liten katt ska ha så god start i livet som möjligt. Kattungen ska avmaskas och vaccineras mot kattpest och kattsnuva, omvaccineras vartannat år. När kattungen flyttar från sin mamma till ett nytt hem är det dags att skaffa en kattförsäkring.

Se över kattens försäkringsbehov. Ett veterinärbesök kan bli en mycket större ekonomisk smäll än vad man kan förställa sig, men har man en kattförsäkring täcker den större delen av kostnaden.

När katten är fullt utvuxen vid ettårsåldern bör den kastreras eller steriliseras. Katten bör också ID-märkas och framförallt försäkras.

Läs mer om att skaffa katt:

 

Vanlig orsak till veterinärbesök bland huskatter

Sårskador är vanligaste orsaken till veterinärbesök bland huskatter. Katter som får gå ut utsätts för större risker än konstanta innekatter. Utelivet medför större risk att bli påkörd, ramla ner från träd eller träffa på andra katter, vilket kan resultera i i slagsmål med riv- och bitskador. Bland raskatter, som mer sällan vistas utomhus, hamnar sårskador först på femte plats. Skador orsakade av slagsmål är inte så vanligt förekommande bland raskatter. Delvis kan det bero på att revirinstinkten inte är lika stark inomhus. En ansvarsfull ägare ser till att katter som inte drar jämt slipper umgås med varandra.

grå katt sitter högt uppe i ett träd

Magen är ett problemområde

Kräkningar och diarré är vanliga symptom, vilka kan orsakas av magkatarr, virus eller parasiter. Andra problemsymptom relaterade till magen är avmagring och tappad matlust. Raskatter löper större risk än huskatt att drabbas av virussjukdomar. Utställningar och att man har flera katter i grupp ger ett större smittotryck på raskatter.

Främmande föremål i matsmältningsapparaten med åtföljande livshotande stopp drabbar inte katter lika ofta som hundar. Katter är inte lika benägna att gnaga och tugga i sig osmältbara föremål. Katter är kräsna djur och äter sällan något olämpligt. Däremot är det vanligare bland raskatter att de leker med paketsnören och garn som fastnar i mag-tarmkanalen. Leder ett sådant stopp till en dyr operation är det tryggt att ha en försäkring.

Tumörer, tandsjukdomar och problem med att kissa

Sjukdomar som både huskatter och raskatter drabbas av i lika stor utsträckning är tumörer, tandsjukdomar och problem med att kissa. Katter har koncentrerat urin vilket ökar risken för urinvägsproblem som till exempel urinsten. Det är ett av de vanligaste problemen hos både hon- och hankatter. Oftast blir läget akut hos hankatter. Det beror på att deras urinrör är längre och trängre vilket gör att kristaller och stenar kan fastna. Tumörsjukdomar är vanligast bland äldre katter. Ett sätta att förebygga juvertumörer är att inte ge p-piller, utan kastrera katten om den inte ska användas i avel.

Det finns goda skäl till att kolla kattens munhälsa. 70 procent av alla katter över fyra års ålder har någon typ av tandsjukdom. Det går att få katter att acceptera tandborstning varje dag! Läs mer om tandvård på katt.

Vad kan man spara på att ha en kattförsäkring?

Nedan kan du se exempel på vad en undersökning och behandling hos veterinären kan kosta och hur mycket kattförsäkringen ersätter. I exemplet har kattägaren en fast självrisk på 1400 kr och en rörlig självrisk på 15%. Det här är endast ett exempel - kostnader hos veterinären kan variera mycket beroende på klinik, undersökning och behandlingsmetod.

Diagnos Total kostnad Försäkringen ersätter Kund betalar
Urinsten 28 936 kr 23 406 kr 5 530 kr
Sårskada 12 595 kr 9 516 kr 3 079 kr
Kräkning, inflammation i magtarmkanalen 18 637 kr 14 651 kr 3 986 kr
Matvägran 10 022 kr 7 329 kr 2 693 kr

Välja kattförsäkring

Ta hjälp av vår guide för att välja veterinärvårdsförsäkring till katten.

Läs mer
Gunnar Lindgren