Har du plats för en katt?

Hur bor du? Om du bor trångt eller kanske tillfälligt på ett ställe är det smart att vänta med att köpa katt. Har du tänkt dig att låta katten gå ut? Om du bor i ett område där det passar att ha katten ute så funkar det bra med en utekatt. Om det däremot ett område med tät bebyggelse och trafikerade vägar så är det mer lämpligt att ha en innekatt. Du kan också se till att kattsäkra hemmet så att det är tryggt för katten.

Har du tid med en katt?

Hur mycket tid är du hemma? Katten är inte ett flockdjur som hunden men vill fortfarande ha sällskap och behöver tillsyn minst två gånger om dagen. Om du arbetar långa dagar kanske du kan ordna så att en granne tittar till katten under dagen. Reser du mycket ska du redan innan du köper en katt fundera på om du kan få hjälp med att passa katten när du är borta.

Läs mer om att skaffa katt:

 

Vad kostar en katt?

Att köpa en katt kostar olika mycket beroende på vilken typ av katt du köper och från vem. Raskatter kostar ofta mer än huskatter. Utöver kostnaden för själva katten är det några saker du får investera i när du skaffar katten och du får räkna med löpande kostnader för mat, kattsand, vaccination med mera. Läs mer om vad det kostar att ha katt.

kattunge maine coon ligger i en korg

Var köper man en katt?

När du väl har bestämt dig för att du vill köpa en katt finns det olika alternativ. Vill du ha en huskatt eller raskatt? De flesta raskatter passar ofta bra som innekatter. De har egenskaper som är lättare att förutse eftersom man har en kontroll på aveln på ett helt annat sätt än för huskatter. Huskatter å andra sidan är oftast friskare och tåligare än många raskatter.

Om du vill ha en raskatt kan du leta efter uppfödare på nätet. Jämför gärna ett par olika uppfödare och kontakta dem för att ta reda på om de har några kattungar på gång. Huskatter hittar du också enklast via nätet. Det finns olika annonsforum där du kan hitta annonser på kattungar.

Om du kan tänka dig en vuxen katt kan ett katthem eller katthjälpsorganisation vara ett bra alternativ. Där kan du adoptera en katt som behöver ett nytt hem. Det händer att de även förmedlar kattungar. Läs mer om att adoptera en katt.

Alla kattraser A-Ö

Här hittar du en lista på alla kattraser i Sverige och kan hitta din favorit.

Läs mer

Att tänka på vid kattköpet:

Oavsett var du köper eller adopterar katten ska du tänka på att:

  • Skriv ett köpekontrakt. Uppfödare har ofta avtal de använder. Det finns också mallar att hitta på nätet.

  • Be att få se veterinärintyg som bekräftar att katten du köper är frisk. Vid köpet ska intyget inte vara äldre än sju dagar. Kom ihåg att kattungen inte ska levereras förrän allra tidigast vid tolv veckors ålder.

  • Kontrollera att katten är vaccinerad och be om information så att du vet när det är dags för nästa vaccination.

  • Kontrollera att katten är idmärkt. Så snart du äger katten så registrerar du dig som ägare till katten hos t ex DjurID.

  • Teckna en kattförsäkring. Köper du en kattunge är det viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är försäkrad. Köper du en äldre katt som redan är försäkrad är det viktigt att det inte blir något glapp mellan försäkringarna.

  • Saker du behöver innan du tar hem katten: transportbur, kattlåda, kattsand, matskål, vattenskål, kattmat, kattleksaker och gärna ett litet kattapotek med till exempel fästingplockare och termometer.


Vad behöver jag när jag köpt en katt?

Matskål och vattenskål till katten.

Man behöver minst två skålar, en till mat och en till vatten. De flesta katter vill inte att maten och vattnet står på samma ställe. Det kan vara en bra idé att ställa ut vatten till katten på ett par olika ställen.

Kattmat.

Vilken kattmat man ska välja beror bland annat på kattens ålder, vikt, om den är kastrerad eller inte samt vilken aktivitetsnivå den har. Man kan ofta få bra tips på vilket foder som är bra från uppfödaren eller från sin veterinär. Läs mer om vilket kattfoder ska jag välja.

Kattlåda.

Oavsett om man skaffar en katt som ska vara inne eller ute så behöver man en kattlåda. Även en utekatt ska ha möjlighet att göra sina behov på en låda inne. Kattlådan ska inte stå i närheten av mat- eller vattenskålar. Det är viktigt att placera lådan så att katten enkelt kommer åt den.
Det finns flera olika modeller på kattlåda här kan man få testa sig fram till vad katten tycker om. Vissa katter vill ha tak på sin låda medan andra katter inte bryr sig om det. Man kan också få testa sig fram med olika typer att kattsand eller annat underlag.

Kattbur i rotting, plast eller tyg – vilken ska jag välja?

För att få hem katten på ett smidigt och säkert sätt behöver man en kattbur eller transportväska. Ska man åka bil med katten måste man ha den i kattbur. Buren ska vara tillräckligt stor så katten kan stå upp och vända sig om. När katten är liten behövs det inte så stor bur eller väska, men tänk på att katten växer. Väljer du rätt storlek från början behöver du inte byta när katten blir äldre. Det finns många olika modeller att välja på; det är bra att välja en stadig kattbur eller kattväska där katten har det så bekvämt som möjligt. Det är en fördel om man dessutom kan ha en bra översikt över katten och se hur den mår.

Många katter tycker att kattburen är läskig, men man kan vänja katten vid buren i tidig ålder så att den upplever buren som en trygg och säker plats. Det är bra att lämna kattburen framme så att katten naturligt kan vänja sig vid den.

Sovplats till katten.

Alla katter sover mycket och behöver en eller flera mysiga sovplatser där de känner att de kan komma undan och vara ifred. Det underbara med katter är att de är uppfinningsrika och egensinniga och hittar sina favoritplatser där man minst anar det.
Katter tycker oftast inte om att byta platser och miljö. När man får hem kattungen eller den vuxna katten är det bra att avgränsa en del av hemmet för katten så det inte blir för mycket nytt på en gång. Katten kan vara osäker efter en flytt och måste ges möjlighet att gömma sig och få vara i fred. Efter nån vecka kan man öppna upp till fler delar av hemmet.

Aktivering och leksaker.

Katter har behov av att klösa med klorna. En klösmöbel eller något annat som katten kan klösa på är en bra investering. En katt som har möjlighet att gå ut hittar saker att klösa på utomhus.
De flesta katter tycker om att klättra och komma upp en bit i rummet för att få överblick. En större klösmöbel tillgodoser även dessa behov. Det går också att göra smarta lösningar med hyllor eller annat som katten kan klättra på.
Att leka med katten är ett sätt att aktivera den men också ett sätt att lära känna katten och bygga upp en relation. Det finns en mängd olika leksaker som man kan köpa, men man kan också göra egna leksaker. Det viktigaste är att det inte finns snören, fjädrar eller små delar som katten kan råka svälja. Läs mer om att aktivera katten.

Fakta om katter

Vad kan du om katter? Här hittar du nyttig fakta om katter.

Läs mer
Linnéa Kjellén