Kan man besiktiga valparna hemma?
Beroende på var uppfödaren bor och tillgängligheten till en veterinär så kan besiktningen ske antingen på en klinik/djursjukhus eller att veterinären kommer hem till uppfödaren. Det är en spännande upplevelse för den lilla valpen att åka bil och komma till en veterinärklinik, samtidigt finns det alltid en liten risk för smitta när valpen besöker veterinären.
Om besiktningen sker hemma hos uppfödaren eller på en mindre veterinärklinik så kan valparna få springa fritt runt och busa och undersöka omgivningen. Det gör att veterinären kan se hur valparna rör sig och agerar ensamma och i grupp, vilket gör att valpen får en mer korrekt bedömning vid besiktningen. På ett större djursjukhus kommer uppfödaren lyfta upp en valp i taget för besiktning på veterinärens undersökningsbord.
Hur går en valpbesiktning till?
Veterinären bildar sig en uppfattning om valpens allmäntillstånd, det vill säga om den är pigg, rör sig normalt, om den är nyfiken på omgivningen och om den vill busa med sina kullsyskon.
Veterinären undersöker sedan valpen i en speciell ordning för att alla olika delar av hundkroppen ska undersökas. Denna ordning kallas undersökningsgång. Veterinären börjar framifrån och går bakåt på valpens kropp. Vid en misstanke om att valpen kan vara sjuk eller ha feber så bör kroppstemperaturen vara det första som undersöks eftersom kroppstemperaturen höjs vid stress.
Vad tittar veterinären på hos valpen?
Veterinären undersöker valpen framifrån:
- Kontrollerar munhåla, svalg och tänder. Valpens bett kontrolleras och det ska noteras i besiktningspappret om valpen till exempel har överbett- eller underbett och om det saknas mjölktänder.
- Halsmandlar undersöks med avseende på utseende, färg och eventuell svullnad. Valpens gom kontrolleras så att den inte har gomspalt (en öppning mellan munhåla och nos).
- Ögonen undersöks, veterinären tittar på hornhinnan och linsen utan instrument, slemhinnan under nedre ögonlocket, bindehinnan, huden runt ögat och om det finns tecken på flytning från ögonen.
- Öronen undersöks med avseende på sekret, lukt och hudens utseende och färg i de yttre delarna av hörselgången.
- Veterinären känner sedan igenom valpens kropp, kontrollerar hud och päls och känner på de lymfkörtlar som är lätta att komma åt. Lymfknutorna kan bland annat bli förstorade om valpen har en infektion.
- Skelettet känns noga igenom och klor och trampdynor ska alltid undersökas. Svansen kontrolleras så att valpen inte har kroksvans eller en knick på svansen.
- Naveln kontrolleras så att valpen inte har ett bråck och om valpen har ett navelbråck ska veterinären beskriva i besiktningspappret hur stort bråcket är.
- Veterinären undersöker hjärtat med hjälp av ett så kallat stetoskop. När veterinären lyssnar på hjärtat och gör en så kallad auskultation av hjärtat, bedöms inte bara hjärtslagens frekvens, rytm och styrka utan även hjärtljuden. Vid fel på hjärtat kan i vissa fall så kallade blåsljud höras.
- Pulsen känns lättast på lårets insida där en stor artär löper.
- Veterinären lyssnar även på valpens lungor med hjälp av stetoskopet. Andningens frekvens och om det finns några biljud när valpen andas.
Vad händer om valpen får en anmärkning?
Om veterinären hittar avvikelser under besiktningen måste det noteras i besiktningsintyget. Veterinären skriver ofta en rekommendation eller en förklaring till det som hittats. Om du som valpköpare undrar något kan du alltid kontakta veterinären som besiktigade och ställa följdfrågor.
Ibland hittar veterinären en avvikelse som kanske växer bort, ibland hittas något som inte kommer att påverka valpen under livet, ibland hittar veterinären avvikelser som inte ska avlas vidare på, men som hunden kan leva ett fullgott liv med. Fråga hellre om du undrar något, det är ju faktiskt en ny familjemedlem som du förhoppningsvis ska spendera de närmaste 12-15 åren ihop med.