1. Bur till transport
Det första du kan behöva är en mindre bur till transporten hem. Där kan valpen ligga och känna trygghet. Försök hitta en som är så säker som möjligt och som kan fästas med säkerhetsbälte. Har du en större ras så behöver du den lilla buren inte särskilt länge så det kan vara idé att låna den första tiden. Sedan gäller det att hitta en mer permanent lösning med en rejäl stålbur bak eller säkerhetssele fäst i baksätet.
2. Halsband och koppel
Ett enkelt koppel anpassat till valpen behöver du också. Välj inget dyrt då du snart kommer att få byta till större modeller. Efterhand kanske du också vill ha ett sele. Det finns många modeller av sele eller halsband till valpen att välja på när det blir dags.
3. Mat och vatten
När du kommer hem med valpen behöver du två skålar, en till vatten och en till mat. Du behöver också ett helfoder som är anpassat till valpar. Din uppfödare ger dig tips om vad som passar till din ras. Får din valp ett allsidigt helfoder anpassat till valpens behov så ska den inte ha några tillägg av vitaminer eller mineraler.
Däremot kan det vara bra att komplettera fodret med lite vanlig människomat, det vill säga låta valpen smaka på lite olika saker och utsättas för lite ”vanliga bakterier”. Studier har visat att valpen då utvecklar färre allergier. Immunsystem och tarm mår bra av att utsättas för lite prövningar under uppväxten, det ger en frisk hund!
4. Sovplats
Alla hundar sover mycket och behöver en eller flera mysiga sovplatser med sköna liggunderlag. Gärna på platser där du och dina familjemedlemmar vistas, men det är viktigt att valpen får lugn och ro runt sig när den sover. Även när det gäller sovplatsen får du räkna med att det kan krävas ett par uppgraderingar i storlek när valpen blir större.
5. Tandvård, pälsvård och kloklippning
Börja träna hunden med att borsta tänderna redan från början. Köp en enkel tandborste för bebisar och speciell hundtandkräm. Vanlig tandkräm med fluor är giftigt för hundar. När valpen blir större kan du med fördel använda en vanlig eltandborste.
När valpen är liten behövs det bara en enkel kam eller en mjuk borste för pälsvården. Hör med uppfödaren vad som passar för rasen när valpen blir större. Valpar behöver också duscha. Ett hundschampo är anpassat till hundarnas känsliga hud.
Lär dig och valpen kloklippning tidigt. Det görs med fördel i soffan, på rygg i famnen. Även här krävs det olika storlekar på verktyget när valpen blir större. En vanlig nageltång är bra till den lilla valpen. En elektrisk kloslip kan vara ett alternativ för större valpar om du tycker det är läskigt med klippning.
6. Leksaker
Lek med din valp så ofta du kan! Det finns massor med roliga leksaker, anpassade för hundar, som din valp tycker är roliga. Tänk på att det inte ska gå att bita sönder leksakerna. Plastbitar eller små bollar kan fastna i magen med dyra veterinärräkningar som resultat. Läs mer om lek med hunden och hundleksaker till valp.
Tuggben kan också vara bra för valpen som behöver använda sina tänder. Köp med fördel rena torkade ren- eller älgskinn. Ett rejält märgben är också bra att gnaga på.
7. Hundförsäkring
Se till att teckna en hundförsäkring till valpen som gäller från och med den dagen du hämtar valpen hos uppfödaren. Det viktigaste är att ha en veterinärvårdsförsäkring, men man kan också välja att teckna en livförsäkring till hunden.
Här är fler tips till dig som precis har skaffat en valp: