Hundförsäkring från första dagen

Valpen förtjänar en så bra start i livet som möjligt. Man ska se till att valpen är vaccinerad, avmaskad och chipmärkt. Man ska också skaffa en hundförsäkring från den dagen man hämtar valpen hos uppfödaren. Köper man en vuxen hund ska man se till att det finns försäkring från den dagen köpet går igenom. Om hunden har försäkring från före fyra månaders ålder och sedan är oavbrutet försäkrad så omfattar hundförsäkringen det mesta som kan hända med hunden. Ett veterinärbesök kan bli en mycket större ekonomisk smäll än vad man kan förställa sig.
Moderna Djurförsäkringar är nu en del av  Trygg-Hansa och du kan teckna en hundförsäkring enkelt på webben.

Vad sparar man när man har en hundförsäkring?

Oavsett om man har en hundförsäkring eller inte så kommer man alltid stå för vissa kostnader själv. Dels är det sådant som inte ersätts av försäkringen, som till exempel vaccination, dels betalar man alltid en självrisk. Nivån på självrisken kan variera, men hos de flesta försäkringsbolag betalar man en fast självrisk och sedan en rörlig självrisk på kvarstående belopp när den fasta självrisken räknats av.

Så fort kostnaden hos veterinären överstiger den fasta självrisken så har man mycket att spara genom att ha en hundförsäkring. Här är några exempel:

Diagnos Total kostnad Försäkringen betalar Hundägaren betalar
Livmoderinflammation 36 803 kr 30 093 kr 6 710 kr
Korsbandsskada 45 006 kr 37 065 kr 7 941 kr
Juvertumör, operation 25 683 kr 20 641 kr 5 042 kr
Kräkning, diarré 27 436 kr 22 131 kr 5 305 kr

Det här endast några få exempel på vad undersökning och behandling hos veterinären kan kosta och hur mycket hundförsäkringen ersätter. Kostnader hos veterinären kan variera mycket beroende på klinik, undersökning och behandlingsmetod. I exemplet har hundägaren en fast självrisk på 1400 kr och en rörlig självrisk på 15%. 

labrador retriever på promenad med sin familj

Vanliga sjukdomar som hundförsäkringen täcker

För att ge en bild av vad som kan drabba en hund under sin livstid finner du information om sjukdomar och åkommor som är vanliga hos hundar. Med en hundförsäkring täcks större delen av de veterinärvårdskostnader som uppstår och du som hundägare kan känna dig trygg med att din hund får rätt vård till ett rimligt pris.

Magen är ett vanligt problemområde

Kräkningar och diarré är en av de vanligaste anledningarna till att man uppsöker veterinär. Problemen kan uppstå om hunden äter något olämpligt eller så kan det vara tecken på annan sjukdom. Många gånger går problemen över av sig självt om man tar bort den vanliga maten och ger hunden skonkost några dagar. I andra fall måste man ta hjälp av en veterinär för att utreda bakomliggande orsaker eller hjälpa hunden att få tillbaka vätska så den inte blir uttorkad. Ett sådant här veterinärbesök kan kosta allt från ett par tusen till många tusenlappar beroende på vilken undersökning och behandling som krävs.

Problem med skelett och leder

Många hundraser har tillväxtrubbningar som gör att det uppstår problem i hundens leder. Vanligt hos större hundraser är till exempel höftledsdysplasi och det förekommer också armbågsledsdysplasi, patella luxation och andra problem med leder och skelett. Om man upptäcker en defekt i tid kan man ofta åtgärda problematiken med operation och rehabilitering. En försäkring tecknad från tidig ålder som omfattar rehabilitering ger dig som hundägare ett stort ekonomiskt stöd om hunden behöver behandling.

En relativt vanligt förekommande operation är för korsbandsskada hos hunden. Skador på korsbanden kan uppstå genom ett trauma, men det kan också uppstå i samband med att leden är försvagad av till exempel ålder. En operation av korsbanden har ofta en god prognos men är samtidigt väldigt kostsam. Då är det en trygghet att ha en hundförsäkring som omfattar den typen av operation.

Livmoderinflammation och juvertumörer

Har man en tik som inte är kastrerad måste man vara medveten om att det finns en stor risk att hon kommer att drabbas av livmoderinflammation. I genomsnitt drabbas var fjärde tik innan hon har fyllt 10 år. Om man upptäcker livmoderinflammationen i ett relativt tidigt skede så kan man operera bort livmodern och tiken kommer återhämta sig. Eftersom det ofta är en akut situation blir det ökade kostnader för en sådan operation.

Tikar kan också drabbas av juvertumörer. Det är den tredje vanligaste tumörformen hos hundar. Det är vanligast hos äldre tikar som inte är kastrerade eller som har kastrerats sent i livet. Tumörerna är inte alltid elakartade men man brukar välja att operera bort de tumörer som man hittar. Ibland opererar man bort flera juver på en gång. Hunden undersöks också för att utesluta att det inte har spridit sig cancer till andra delar av buken.

Vilken hundförsäkring ska man välja?

Ta hjälp av vår guide för att välja rätt omfattning på veterinärvårdsförsäkringen. Våra försäkringar tecknas nu i Trygg-Hansa.

Läs mer
Linnéa Kjellén