Klicker finns i lite olika modeller. Det kan vara en liten box med en metallplatta i eller en plastdosa med en liten knapp på. Skillnaden på dem är hur högt de låter samt hur smidiga de är att klicka med. En hund som är känslig för ljud kanske föredrar en klicker som låter lite mindre. Man kan testa sig fram så man hittar den klicker som passar bäst till sig själv och hunden.

Läs mer om vad är klickerträning för att komma igång. När du har lärt dig metoden från grunden kan du gå vidare till:  

Lär hunden vad klicket betyder

För att kunna använda klicker effektivt måste man börja med att lära hunden att klicket betyder att det är rätt beteende och belöning är på väg. Man börjar med att ge hunden godis samtidigt som man klickar. Välj ett godis som är mjukt och i små små bitar. Klicka exakt då hunden får godiset i munnen.

När man har gjort det några gånger ändrar man till att klicka först och ge godis sen. Första gångerna väldigt snabbt mellan klicket och godiset. Därefter längre och längre intervall mellan klicket och godiset. På det här sättet lär man hunden att förstå att klicket är rätt beteende och godis är på väg.

Nytt beteende

Ett nytt beteende som kan vara lätt att börja med är att låta hunden dutta med sin nos på handen. När man har haft godis i handen är den väldigt intressant för de flesta hundar och sannolikheten att hunden kommer titta på handen, nosa på den eller sätta sin nos mot handen är väldigt hög. Man belönar det lilla beteende i rätt riktning som man får först. Är hunden försiktig kanske den bara tittar på din hand – du klickar och ger belöning. När den har tittat på handen ett par gånger kräver du lite mer. Du väntar in nästa beteende, att hunden nosar på din hand – klicka och belöna. Hunden kanske också testar ytterligare ett beteende, som att sätta tassen i din hand. Du klickar när hunden gör det beteende som du önskar och belönar. Annat beteende väljer du att ignorera.

hund tollare gör vacker tass

Testa dig fram

Det viktigaste med träningen är att ha roligt och arbeta med relationen till sin hund på ett lustfyllt sätt. Testa att belöna de allra enklaste av beteenden till att börja med. Se vad som händer när du klickar och sedan belönar. Vilket beteende var det som förstärktes? Fokusera på ett beteende vid varje pass så inte hunden blir förvirrad om man klickar åt allt den gör.

Tajming 

Att få till rätt tajming är väldigt viktigt, men lättare sagt än gjort. När du råkar klicka fel, vilket händer oss alla, så kom ihåg att alltid ge hunden en liten godisbit ändå. Klicket betyder ju belöning är på väg och om man klickar fel vid flera tillfällen så ger hunden upp om belöningen uteblir. Om belöningen just vid denna träning är lek så kan man ge hunden bara en liten godbit istället när man klickar fel. Var alltid fokuserad och närvarande när du tränar med din hund så kommer klicket säkert rätt! 

Hur länge bör man träna vid varje pass

En otränad hund blir snabbare trött än en hund som är van att träna med klicker. Börja med ett litet pass på ett par minuter, vilka lika länge och upprepa två till tre gånger vid samma tillfälle. Snart lär man sig hur mycket eller lite hunden orkar. En hund som är van vid klickerträning orkar mer, men det krävs ofta ganska lite för att hunden ska bli trött. Det är oftast vid återhämtningen som polletten riktigt ramlar ner. Överträna aldrig, det ska vara roligt!

Text i samarbete med Lill Svensson Hundsjälen

Lär hunden nya trick

En rolig övning kan vara att lära hunden stänga luckor i köket.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare